tisdag 9 april 2013

Vegansk Bánh mì-majonnäs med Sriracha

 Vegansk majonnäs med chili

1 vitlöksklyfta

2 dl sojamjölk
rapsolja
salt och svartpeppar
vinäger
citron
Sriracha chilisås "tuppsås" 

Mixa vitlöken och sojamjölken med hjälp av matberedare, mixer, stavmixer eller nåt annat som snurrar snabbt. Huvudsaken är att mjölken rör på sig medan du långsamt häller i oljan. När det tjocknat tillsätter du vinäger och citron, båda gör att det tjocknar ännu mer. Salt, peppar och chili efter smak. 


Sriracha är en thailändsk chilisås som används inom de flesta asiatiska köken. Vad som är karaktäristiskt för denna chilisås är att den innehåller vitlök. Du hittar förmodligen "tuppsåsen" på vilken asiatisk sylta du än kliver in på och chilisåsen har en förmåga att "piffa upp" vilken tråkig nudelrätt som helst. Vissa har tagit det steget längre och infört Sriracha som en del av tallriksmodellen.  








2 kommentarer:

  1. Jag provade att göra majonnäsen med bara citron. Det gick också bra! Men hm. Jag hade i citronen från början. Varför ska en inte ha det då? /H-M

    SvaraRadera
  2. det går absolut bra med bara citron, men jag tycker att vinägern gör det lite extra gott. att ha i citronen från början funkar säkert, det ska jag testa.

    SvaraRadera