måndag 8 april 2013

Do Chua - Inlagda morötter och rädisor


Do Chua är en vietnamesisk klassiker bestående av morot och rättika (daikon) i en lag av vit vinäger, socker, salt och vatten. De inlagda grönsakerna serveras traditionellt med ris eller som ett komplement till kött eller grillad fisk. Do Chua är också en av huvudingredienserna i Banh mi, de fyllda vietnamesiska baguetterna.
Beroende på tycke och smak är morötterna och rättikan finstrimlade eller i lite större bitar, även lagen varierar beroende på hur söt, syrlig eller salt man vill ha den.
Daikonrädisan är en tacksam gröda som växer snabbt och håller länge, den innehåller till och med en enzym som gör att växtätande djur håller sig borta och dessutom är den rik på C-vitamin.
Trots detta valde jag den runda lilla släktingen till rättikan i min Do Chua. Den röda rädisan ger en fin färg och håller sig lika krispig.
(Rättikan var slut i affären...)





Do Chua
Ca 3 stora morötter, strimlade
1 knippe rädisor, skivade

Lagen:
2 dl ljummet vatten
3 dl risvinäger

2 tsk salt
2 dl socker

Rör om i lagen tills sockret lösts upp. Häll över grönsakerna.
Håller ett par veckor i sluten glasburk i kylskåpet, om man inte äter upp den vill säga







2 kommentarer:

  1. Det här ska bli min varjelördagsmat! Och nästa helg ska jag komma ihåg att handla alla ingredienser och inte bara några så blir det säkert ännu godare än igår. Har du tips på tofukryddning till banh mi förresten?

    SvaraRadera