onsdag 17 april 2013

Pho - buljong



























20 ingredienser, varför göra det enkelt för sig?

En bekant till mig har skrivit det här receptet efter hans långa jakt på hemligheten bakom den godaste nudelsoppan, vietnamesisk Pho.
Restaurangen han gick till ligger i Portland
, USA och gjorde vad vissa anser vara omöjligt; en god, helt vegetarisk vietnamesisk Pho Chay.
Scott, som han heter, gick till samma restaurang varje dag för att klura ut ingredienserna till buljongen. Kocken vägrade att avslöja receptet men svarade ja om Scott var på rätt spår. Efter nåt år hade han listat ut alla ingredienserna utom en. Till sin besvikelse fick han tillslut reda på att det var natriumglutamat, vilket är väldigt vanligt inom asiatisk matlagning. Natriumglutamat är ett salt som används i mat för att förstärka smaker. Det finns naturligt i vissa svampar, därför innehåller Scotts recept "mushroom extract" men det är inget jag har hittat i Sverige, än.
 

Scott´s Pho broth

3,5-4 liter vatten
4 stora gula lökar
4 morötter
4 stjälkar stjälkselleri
4 broccolistammar
2 majskolvar eller juicen från en burk majs
1 litet vitkålshuvud
3 golfbollsstora ingefärsbitar (rostade och sedan delade)
2 stjärnanis
8 nejlikor
24 kardemummakärnor
1 tsk svartpepparkorn
1/2 normal kanelstång
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk korianderfrön
4 lagerblad
4 msk salt
3 msk socker
(1 msk "Vege Hope Vegetarian Seasoning" eller "mushroom extract")



Buljongen ska koka minst 8 timmar. Den kan användas direkt eller frysas in. Bli inte orolig om den är väldigt salt och söt, det jämnar ut sig med de andra ingredienserna i soppan. 









































Se till att solen inte lyser ute när du väljer att koka buljongen.
Tips nummer två: Använd en stor sil.

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar