måndag 22 april 2013

Inte fisksås

Vegansk fisksås
"No fish sauce"


3,5 dl strimlat sjögräs (wakame)
1,5 l vatten
6 stora vitlöksklyftor (krossade, ej skalade)
1 msk svartpepparkorn
2 dl mushroom soy sauce eller annan ljus sojasås
1 msk misopasta

Koka upp vatten, sjögräs, vitlök och peppar, låt sjuda i 20 minuter. Sila och tillsätt sojasåsen, låt koka upp igen och koka tills såsen reducerats till extremt salt. Ta bort från plattan och rör i mison.
Förvara i kylskåpet.


Recept från: thekitchn.com




Kokbokstips:


Kocken och författaren Luke Nguyens matresa i hemlandet Vietnam har blivit en reseskildring och kokbok full av fina foton, upplevelser och fantastiska recept. Boken är indelad i regionerna han besöker, med start i Hanoi i norra delen av landet fortsätter han söderut via Hue, Hoi An, Dalat och vidare ner till Ho Chi Minh City. Han varvar historia med dagboksberättelser och matupplevelser för att sedan ge oss regionernas bästa recept. För en vegetarian har boken bara ett fåtal recept att erbjuda, men även de innehåller fisksås, något som är näst intill omöjligt att komma undan i vietnamesiska recept. Fisksås är en av huvudingredienserna när det kommer till smaksättning av vietnamesisk mat, tillsammans med färska örter (mint och koriander speciellt), lime och chili. Har man lite fantasi kan man dock förvandla de flesta recepten till vegetariska där man använder sig av kryddning och tillagningssätt men hoppar över kött, fisk och fisksås och använder vegetariska substitut. Testa den veganska fisksåsen!

Bilder ur boken:































2 kommentarer: