onsdag 17 april 2013

Bánh mì























Bánh mí är en vietnamesisk fylld baguette. Brödet bakas traditionellt med rismjöl och/eller vetemjöl och ska vara luftigt med en hård, tunn skorpa som smular rejält och ger skärsår i mungiporna.
Det var på grund av den franska koloniseringen av Vietnam som baguetten kom att bli introducerad i landet på 1850-talet och brödet som var billigt och enkelt att producera blev snabbt populärt.
Till en början bestod fyllningen mest av en pastej (pâté) gjord på kött, lever och fett (även detta en fransk klassiker). Alltså inte i närheten av den färgglada baguette som det sedan kom att bli Bánh mí under mitten av 1900-talet där den fick sina typiska ingredienser.

En klassisk Bánh mí ska innehålla majonnäs, gurka, färsk koriander, Do Chua (inlagda morötter och rättika), jalapeños, en skvätt ljus sojasås och sedan valfritt protein.

Bánh mí gà nuóng = kyckling

Bánh mí thit nuóng = fläsk
Bánh mí tam trúng chiên = ägg
Bánh mí thit bó = biff
Bánh mí chay = vegetarisk, oftast tofu eller seitan






























Bánh mí chay
- tofu med citrongräs


1 pkt tofu
olja

citrongräs
lime
vitlök
sojasås (rekommenderar healthy boy brand thin soy sauce)

Pressa försiktigt tofun i en ren kökshandduk för att få bort vattnet den legat och simmat i. Skär i centimetertunna skivor och stek tills gyllenbruna, en skvätt soja skyndar på stekytan och ger sälta.
Släng ner citrongräs och vitlök i en mortel och mortla på, blanda sedan med pressad lime och lite olja, låt marinaden stå och bli god, sila sedan och häll den över färdigstekt tofu.
Finhacka citrongräs och stek försiktigt i lite olja, var försiktig så den inte blir bränd. Lägg citrongräset på lite papper för att bli av med onödigt fett. Skär sedan tofuskivorna i lagom stavar och strö över citrongräset. Snåla inte! Det är mycket bröd i en Bánh mí så kryddor behövs och citrongräs är gott. 




























Här har vi inte följt den vietnamesiska matfascismen utan gått lite utanför ramarna. Den här veganska Bánh mín innehåller:

citrongräsmarinerad tofu
vegansk majonnäs med sriracha
do chua

groddar
gurka
rostade jordnötter
färsk koriander
lime
salladslök

In i pajhålet bara!








 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar