måndag 29 april 2013

Un-Phố-gettable!

                   PHố

foto: seriouseats.com

Pho är en vietnamesisk nudelsoppa där buljongen är det centrala, från början var den kokad på nötkött och köttben och innehöll i stort sett bara risnudlar, kött och buljong. Pho Bo som var den ursprungliga soppan fick sedan fler varianter med rått nötkött, kyckling, griskött (under krigstiden då nötkött var svårt att få tag på) eller den vegetariska varianten Pho Chay. 
Man vet inte exakt när eller hur Pho kom till då väldigt lite är dokumenterat, men någon gång under början av 1900-talet sägs det att soppan figurerade i Hanoi och hade influerats av både kinesisk och fransk matlagning. Vissa påstår att ordet "pho" härstammar från franskans ord för eld; "feu" då fransmännen under kolonisationen introducerade vietnameserna för pot-au-feu, den franska biffgrytan som har liknande tillagningssätt. Till skillnad från andra asiatiska soppor har Pho en mörkare buljong på grund av hårt rostad ingefära och lök, vilket härstammar från fransk matlagningsteknik och gör att soppans buljong utmärker sig.
Krig och konflikter i Vietnam fick människor att flytta, nordbor drog sig söderut och tog med sig sina gamla recept som kom att utvecklas. Här introducerades nu de kommande klassiska garnityren och ingredienserna till en Pho; böngroddar, thaibasilika, koriander, hoisin-sås och lime. Den nu färgsprakande soppan vi i väst förknippar med Pho är långt från den konservativa soppan i nordliga Vietnam som södra Vietnam kom att reformera, än idag är en sådan soppa svår att hitta i Hanoi där man håller sig till den traditionella föregångaren. 


Vill man äta en Pho Chay, den vegetariska varianten, får man se upp med hur buljongen är tillagad, då även den kan vara baserad på kött. För att vara säker kan man leta efter buddhistiska restauranger där det vegetariska följs noga. Får du en strikt buddhistisk Pho Chay kommer den även utan lök och koriander då praktiserande buddhister generellt undviker starkluktande grönsaker.



















I USA, där soppan har kommit att bli dyrkad, åt jag min första Pho.
Seattle har ett flertal excellenta Pho-restauranger i varje stadsdel, jag botaniserade mest bland dem i Capitol Hill och den enda existerande i stadsdelen Georgetown. Som vanligt gillade jag den minst populära och den lite ruffigare restaurangen Pho Hiho i Georgetown mot de trendiga och fullproppade Pho-restaurangerna i centrala stan. Pho Hiho säger sig inte använda natriumglutamat i maten då jag minns en "No MSG"-skylt i fönstret. Bara en sån sak.
Pho Cyclo Café406 Broadway E är definitivt värt ett besök. Deras skålar är fyllda till kanten av rykande färsk Pho och de snålar inte på grönsaker och garnityr. 

Det sägs att de amerikanska portionerna av soppan är ca 30 procent större än de i Vietnam. Förklaringar till detta lämnar jag åt er fantasi och till eventuella fördomar.  

Pho-restauranger som roat sig med ordvitsar:

What the Pho?, Bellevue WA
Un-Pho-gettable!, Mesa AZ
9021Pho, Beverly Hills CA
PhoSho, Walla Walla WA
Pho Shizzle, Renton WA
                
                  PHố CHAY



pho-buljong
risnudlar
tofu
broccoli
morötter
röd chili
vårlök
böngroddar
lime
thaibasilika och koriander
vitlök
olja
sesamolja
hoisinsås
chilisås

Stek tofun hårt i lite större bitar så den håller formen, smaksätt med sojasås och sesamolja. Förvara tofun varmt under tiden du förbereder det andra. Ångkoka eller koka grönsakerna (broccoli och morot) en kort stund, de får inte bli för mjuka. Koka risnudlar, den tjockare varianten. Förbered ett fat med sköljda böngroddar, limeklyftor, skivad chili, hackad vårlök och thaibasilika.
Placera nudlar, grönsaker och tofu i botten på en skål, häll över rykande het buljong. Tillsätt sedan garnityren till soppan, samt vitlöksolja (1 del vitlök och 2 delar olja, stekt till vitlöken får lite färg), chilisås och hoisinsås. Pressa över lime och ät medan soppan är varm.

Grönsakerna i en Pho Chay kan variera, testa också pak choy, asiatisk svamp och seitankött istället för tofu.















 

 














Inlägg kommer framöver om den snabba och enkla varianten av pho-buljongen. 8 timmar är för snobbar.


1 kommentar:

  1. åh, vill GÄRNA ha recept på vegetarisk pho-buljong!

    SvaraRadera