onsdag 29 maj 2013

Bánh Xèo Chay - "Den glada pannkakan"


Bánh xèo med marinerad svamp och tofu

Pannkakssmeten:

2,5 dl majsmjöl
1 och 1/4 dl vetemjöl
1 tsk gurkmeja
1 tsk socker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl kokosmjölk
4 dl öl/vatten 

Fyllning: 

tofu
svamp
mungbönor
böngroddar
vårlök

Marinad till tofun och svampen:

 2 msk socker
1 och 1/4 dl ljus soja
1 tsk mörk soja
1 msk vitlöksolja (stek finhackad vitlök i olja tills gyllenbrun och sila)
1 msk finhackad vitlök
1 tsk nymalen svartpeppar

Tillbehör: 

Salladsblad
Gurkskivor
Färska örter (perillamynta, vanlig mynta, fiskmynta*,thai-basilika)

Dippsås:
Nuoc Cham, den enkla vietnamesiska dippsåsen jag skrivit om tidigare. 


fusion?




blötlagda mungbönor






















Lägg mungbönor i blöt i ca 20 minuter, ångkoka sedan tills mjuka. Blanda ihop pannkakssmeten och låt den stå och dra i 20 minuter innan tillagning. Förbered marinaden.
Stek tofukuber och lägg på papper, marinera sedan i minst 15 minuter.
Koka skogsöron eller annan torkad asiatisk svamp och lägg i samma marinad. Stek svampen tills den blivit knaprig. Hacka vårlöken och skölj böngroddarna.
Häll olja i en stekpanna så att det täcker botten och håll medelvärme när du gräddar pannkakorna. Häll i ett tunt lager smet och lägg därefter i lite tofu, svamp, vårlök, mungbönor och böngroddar. Vik sedan pannkakan dubbel och låt grädda någon minut till under lock.

Pannkakan delas sedan på hälften och rullas in i salladsblad, skivad gurka och färska örter. Doppa i Nuoc Cham-sås eller någon annan stark och söt sås. 


Bánh Xèo är en variant av Bánh Khoái som är serverad öppen istället för vikt på hälften. Bánh Khoái betyder "Glad kaka" eftersom den liknar en glad mun. Det finns flera olika varianter av pannkakan beroende på var i Vietnam den tillagas, vissa använder rismjöl och vissa utesluter kokosmjölken eller gurkmejan. Traditionellt sett fylls pannkakan med fläskkött och räkor. Testa gärna med sojasubstitut (sojaräkor, sojakött) istället för tofu.




*fiskmynta (
diếp cá) är en ört som odlas främst i Vietnam, den kallas fiskmynta just för den annorlunda smaken som påminner om fisk. I andra länder kallas den bland annat ödlesvans, fiskvårta eller hjärtlöv

Hue Pancake ur The Songs of Sapa

1 kommentar: