onsdag 29 maj 2013

Bánh Xèo Chay - "Den glada pannkakan"


Bánh xèo med marinerad svamp och tofu

Pannkakssmeten:

2,5 dl majsmjöl
1 och 1/4 dl vetemjöl
1 tsk gurkmeja
1 tsk socker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl kokosmjölk
4 dl öl/vatten 

Fyllning: 

tofu
svamp
mungbönor
böngroddar
vårlök

Marinad till tofun och svampen:

 2 msk socker
1 och 1/4 dl ljus soja
1 tsk mörk soja
1 msk vitlöksolja (stek finhackad vitlök i olja tills gyllenbrun och sila)
1 msk finhackad vitlök
1 tsk nymalen svartpeppar

Tillbehör: 

Salladsblad
Gurkskivor
Färska örter (perillamynta, vanlig mynta, fiskmynta*,thai-basilika)

Dippsås:
Nuoc Cham, den enkla vietnamesiska dippsåsen jag skrivit om tidigare. 


fusion?




blötlagda mungbönor






















Lägg mungbönor i blöt i ca 20 minuter, ångkoka sedan tills mjuka. Blanda ihop pannkakssmeten och låt den stå och dra i 20 minuter innan tillagning. Förbered marinaden.
Stek tofukuber och lägg på papper, marinera sedan i minst 15 minuter.
Koka skogsöron eller annan torkad asiatisk svamp och lägg i samma marinad. Stek svampen tills den blivit knaprig. Hacka vårlöken och skölj böngroddarna.
Häll olja i en stekpanna så att det täcker botten och håll medelvärme när du gräddar pannkakorna. Häll i ett tunt lager smet och lägg därefter i lite tofu, svamp, vårlök, mungbönor och böngroddar. Vik sedan pannkakan dubbel och låt grädda någon minut till under lock.

Pannkakan delas sedan på hälften och rullas in i salladsblad, skivad gurka och färska örter. Doppa i Nuoc Cham-sås eller någon annan stark och söt sås. 


Bánh Xèo är en variant av Bánh Khoái som är serverad öppen istället för vikt på hälften. Bánh Khoái betyder "Glad kaka" eftersom den liknar en glad mun. Det finns flera olika varianter av pannkakan beroende på var i Vietnam den tillagas, vissa använder rismjöl och vissa utesluter kokosmjölken eller gurkmejan. Traditionellt sett fylls pannkakan med fläskkött och räkor. Testa gärna med sojasubstitut (sojaräkor, sojakött) istället för tofu.




*fiskmynta (
diếp cá) är en ört som odlas främst i Vietnam, den kallas fiskmynta just för den annorlunda smaken som påminner om fisk. I andra länder kallas den bland annat ödlesvans, fiskvårta eller hjärtlöv

Hue Pancake ur The Songs of Sapa

söndag 12 maj 2013

Vietnamesisk mat utanför Vietnam II

                    
              Moonlight, Seattle

Som bilden visar ser inte den här restaurangen mycket ut för världen, belägen precis vid en smutsig vägkorsning i Central District och med en ocharmig parkering framför är denna pärla lätt att missa för de oupplysta. Granne med Tofu inc. ett kinesiskt dim sum-ställe och ett stenkast från Uwajimaya, en av USA:s största asiatiska stormarknader, skvallrar ändå området om att det kan förekomma en hel del bra asiatisk mat här, och det gör det. Moonlight har två menyer, varav en är helt vegansk och full med alla tänkbara kött- fisk och skaldjurssubstitut.
Naturligtvis finns de klassiska vietnamesiska förrätterna som Goi Cuon (sommarrullar), Cha gio (friterade vårrullar) och Tom nuong, grillade sojaräkor på spett. Självfallet har de Pho i sin gedigna lista med 12 vietnamesiska soppor, en med tofu och en med sojakyckling; Pho Ga Chay. Resterande meny med huvudrätter får de flesta veganer att tappa hakan, här serveras inte mindre än nio olika biffrätter och ungefär lika många med kyckling av olika slag. Dessutom revbensspjäll, lax, tonfisk, räkor, tofu och seitan. Skulle man vara ovän med köttsubstitut och gummiliknande konsistens finns det lika många rätter som hyllar enbart grönsaker, t.ex. Eggplant hotpot eller Mushroom hotpot. Vill man inte gå loss på friterad fisk eller rökt lax är Baby bokchoy with Garlic sauce en vinnare.

Har man problem att välja mellan alla godsaker rekommenderas att gå ett stort gäng och köra på det trevliga asiatiska sättet eller "family way" som man säger, och dela på allt. Vill man vara snål får man se till att ta det minst intressanta, men lycka till med det på Moonlight.

 



Tôm xào hạt điều - Cashew and prawn
 

Har inte hittat de här stora sojaräkorna i Sverige än, men de säljs i asiatiska butiker i USA.
Lite gummivarning, men ändå en extremt god rätt.





 
Moonlight Café
1919 S Jackson St
Seattle
WA 98144


Fler anledningar till att besöka Seattle, när man t.ex. är mätt: